Bosuil

Geschiedenis en evolutie

2020

Dit jaar verloopt dramatisch door eerst een erg natte maand februari, die vanaf half maart tot eind april overgaat in droogte. Deze droogte zorgt dan weer voor heldere hemels die koude met zich meebrengen. Dit betekent dat alle voeding, met name de muizen in het voorjaar al verdronken zijn en ook de jonge uilskuikens het moeilijk krijgen tijdens de koude nachten. Anderzijds zijn de tellingen ook bemoeilijkt doordat de strenge regels in het corona-jaar het controleren van de nesten voor de ringers het moeilijk maakt. 

Pas na 4 mei kan er geringd worden, terwijl de jongen al van eind april uitgevlogen zijn.  De weinige nesten die toch bezocht worden hebben vaak maar twee of drie jongen, terwijl een het bij een goed jaar makkelijk vier of vijf moeten zijn. 

Kenmerken

kenmerken
grootte
kleur
voeding
geluid luid huilend hoe.oe.oe.oe

Lichaamsbouw

Ogen

Een bosuil heeft gitzwarte donkere ogen, dit duidt op zijn nachtelijke jachtwijze.

Geluid

Het typische geluid van een bosuil is door de meesten vooral gekend vanwege de nachtelijke scene's in een griezelfilm. Voor velen onder ons het het luide oe-oe gehuil een angstaanjagend effect.
De roep begint met een zeer luid huilend hoe-oe-oe-oe, vervolgens een korte pauze waarna een eerdere langgerekte jammerende oe-oe-oe-oe-oe-joeoeoeoe.  Wil je dit geluid kunnen waarnemen waag dan vooral je kansen in de winter, waarbij je ook kans maakt op een duet tussen koppeltjes dat het meest lijkt op een snerpend langgerekt chwoeej-ch-ch-choeejo-choeejowaij.

Biotoop

Broedgedrag

Na dertig dagen broeden komt bij de bosuil het eerste kuiken uit. Bij uilen komen de kuikens één voor één uit omdat de moeder al bij de eerste leg begint te broeden. Zo kan je soms een nest vinden met 4 jongen, een bosuil legt 2 tot 4 eieren, waarbij er een groot verschil is tussen de oudste en de jongste. Al tijdens de broed maakt de moedervogel geluidjes naar de eieren toe, deze kuikens in het ei reageren daar ook vaak al piepend op. Tijdens de broedperiode voorziet het mannetje het vrouwtje van eten en legt hij vaak al een voorraadkast aan.

Leefwijze

Winter

De bosuil begint reeds al in december zijn territorium af te bakenen en een bijbehorend vrouwtje aan te trekken door te roepen. Wanneer één mannetje roept, reageren niet alleen de andere mannelijke buren, maar ook de geïnteresseerde vrouwtjes. 

Voeding

Hun hoofdvoedsel bestaat uit bosmuizen en rosse woelmuizen, maar ze geven ook vaak vogels, kevers en zelfs kikkers aan hun jongen.

Voorkomen

De bosuil is de meest algemene uilensoort in Europa en al zeker in onze streken.